Close

Actueel

17 maart 2022

Brain Awareness Week – Ook bij Luckt een belangrijk thema!

Wist je dat de meeste medicijnen niet in je hersenen kunnen komen?
We moeten dus op zoek naar andere oplossingen wanneer er sprake is van een hersenaandoening.

Onze gezondheidszorg is zo ver dat we voor vele lichamelijke aandoeningen een medicijn hebben gevonden. Echter, door de bloed-hersenbarrière kunnen veel van deze medicijnen niet tot in de hersenen doordringen. We zijn ons brein. De hersenen zijn enorm belangrijk voor ons lichaam. Dat de meeste medicijnen niet bij de hersenen kunnen komen is dus een groot probleem. Hierdoor kan veel hersenaandoening niet worden verholpen.
 
Het is deze week Brain Awareness Week. In deze week wordt er nationaal en internationaal aandacht gegeven aan de hersenen, met als doel: meer (h)erkenning en bewustwording van de gevolgen van hersenletsel. Ook is er aandacht voor het belang van preventie, zoals voldoende bewegen en voor hoe je de kwaliteit van leven van mensen met een hersenaandoening kunt verbeteren.
Bij Luckt doen we veel projecten in dit kader. Zo ontwerpen we innovaties voor mensen met dementie en stimuleren we vitaliteit. Hieronder staan een aantal van de projecten die wij in dit kader doen uitgelicht.
 


SAM
SAM is een ‘warme technologie’ die Luckt samen met zorgorganisatie Mijzo heeft ontworpen. Het doel van SAM is om mensen met dementie te activeren en interactie met anderen te stimuleren. Het zijn twee ronde objecten die altijd aanwezig zijn op de centrale tafel in de gemeenschappelijke ruimte. SAM reageert met licht, geluid en trilling op aanraking. Ze reageren ook op elkaar; als de een niet wordt gebruikt en de ander wel, wordt er een jaloers gedrag vertoond, dit om interactie nog meer te stimuleren. De geluiden zijn in te stellen met verschillende thema’s, dit zorg voor variatie.  Alle stappen van het ontwerpproces zijn samen met alle betrokkenen doorlopen. SAM zorgt voor een klein en fijn moment!

Lees meer over SAM
 


ECDT
Het Expertise Centrum Dementie en Technologie (ECDT) is vorig jaar opgericht vanuit de TU Eindhoven. Dit centrum heeft als doel om de kwaliteit van leven voor mensen met dementie te verbeteren vanuit design, onderzoek en technologie. Samen met onderzoekers van de TU/e heeft Luckt dit centrum opgezet en verder vormgegeven. We hebben dit onder anderen gedaan door het interviewen van allerlei belangrijke sleutelfiguren binnen dit thema zodat duidelijk werd waar behoefte aan is. Momenteel is Luckt nog steeds actief betrokken bij het centrum voornamelijk op strategie en management. Hierbij wordt er bijvoorbeeld gekeken hoe bedrijven beter aangesloten kunnen worden bij het centrum. Zo zorgen we er samen voor dat er leven wordt toegevoegd aan de jaren, in plaats van jaren aan het leven.


 
Pleyade Innovatie Team
Luckt is onderdeel van het Pleyade Innovatie Team (PiT) waarbinnen we met verschillende partijen samen werken aan het ontwerpen en inzetten van verschillende innovaties voor bewoners van zorgorganisatie Pleyade. Denk hierbij aan een muziek kussen, waarbij muziek naar persoonlijke voorkeur wordt afgespeeld door het ‘friemelen’ aan een kussen. Of aan de beleefkamer, die een totale beleving en een moment van geborgenheid geeft met op de persoon afgestemde media. De behoefte en vraag achter de vraag worden opgehaald in de organisatie als start van elk ontwerptraject.

Lees meer over PiT

Wil je meer weten? Of zie je zelf kansen binnen het thema? Neem vooral contact op via het@luckt.nl