Close

Actueel

20 juli 2023

Faexit: De zorg zonder Fax

Faexit
Faexit

Floppy’s, cassettes en de fax, drie technologieën waarvan mensen boven de dertig nostalgisch worden en de kinderen van nu wellicht nog nooit van hebben gehoord. Alhoewel de eerste twee voorbeelden alleen nog gebruikt worden om een retro gevoel te krijgen, wordt de fax nog dagelijks in de zorgsector gebruikt om informatie en dossiers te versturen en ontvangen. Het is tijd om afscheid te nemen van deze verouderde communicatiemethode en over te stappen op moderne, efficiënte en veilige digitale oplossingen. We zijn dan ook trots om bij te dragen aan het landelijke programma Faexit in meerdere regio’s met projectleiders Mike van Loef (Haaglanden), Marco Suppers (Limburg) en John Komen (Ede).

Dit sluit perfect aan bij het Integraal Zorgakkoord (IZA) en de Wet elektronische gegevensuitwisseling (Wegiz). Het IZA heeft als doel de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg te verbeteren, mede op het gebied van digitalisering en gegevensuitwisseling. Het stoppen met faxen is een belangrijke stap in deze richting. Het gebruik van de fax is niet alleen traag en onhandig, maar ook riskant als het gaat om privacy en gegevensbeveiliging. Het staat zelfs als doelstelling in het akkoord genoemd, 90% minder faxen na 2024.

Efficiëntie, veiligheid en kwaliteit in de zorg kunnen worden bevorderd door over te stappen op moderne digitale communicatiemiddelen, zoals beveiligde e-mail en gestructureerde elektronische gegevensuitwisselingssystemen. Deze verschuiving maakt het mogelijk voor zorgverleners om informatie snel en gemakkelijk te delen, wat resulteert in verbeterde coördinatie van behandelingen en een hogere kwaliteit van patiëntenzorg. Het handmatig overtypen van informatie uit faxen in patiëntendossiers is tijdrovend en foutgevoelig. Het gebruik van digitale oplossingen maakt het mogelijk om gegevens automatisch te integreren in elektronische dossiers, waardoor tijd wordt bespaard en de nauwkeurigheid wordt vergroot.

Om de overstap naar moderne digitale communicatie in de zorgsector te realiseren, is samenwerking vereist tussen zorginstellingen, zorgverleners, technologieaanbieders en overheidsinstanties. Het ontwikkelen en implementeren van de benodigde infrastructuur en systemen is een gedeelde verantwoordelijkheid. Bovendien is een verandering in gedrag noodzakelijk om de ouderwetse fax te vervangen door moderne alternatieven.

Laten we onze inspanningen bundelen om het gebruik van de fax in de zorgsector definitief achter ons te laten. Samen kunnen we de ambities van het Integraal Zorgakkoord verwezenlijken en streven naar een toekomst waarin communicatie in de zorg snel, veilig en digitaal is. Houd daarom je ogen open voor inkomende en uitgaande faxberichten en denk daarbij aan dit bericht!

Meer lezen over Luckt en Faexit? Bekijk ons portfolio!

Wil je ook van de fax af? Bezoek www.faexit.nl voor meer informatie.

Heb je vragen of wil je eens sparren? Bel of mail ons!

E-mail: het@luckt.nl
Tel: 088 0241700