Close

Actueel

12 maart 2021

Luckt Blog: De brug tussen ontwerper en projectleider

Luckt Blog

Luckt Blog

In onze Luckt Blogs nemen we je mee in onze wereld en denkwijze. Deze keer de blog van projectleider én ontwerper Emma.

Als projectleider met een achtergrond in Industrial Design neem ik jullie graag mee in mijn wereld. Ik wist al van het begin af aan dat ik geen ontwerper pur sang wilde worden. Wat ‘pur sang’ in deze context dan ook mag betekenen, want zelfs het woordenboek geeft geen eenduidige omschrijving voor het woord ‘ontwerper’. Wat mijn definitie is? Ik ga in ieder geval op zoek naar een manier om als ontwerper bij te dragen aan de relevantie, urgentie en noodzaak in de maatschappij en werk niet vanuit mijn eigen behoefte of visie op ontwerp. Ik wil iets betekenen voor mensen die dat kunnen gebruiken en ze helpen om tot een betere kwaliteit van leven te komen.

Ontwerp lijkt voor velen zweverig en heeft denk ik ook dat imago. “Een beetje knutselen”, merk ik vaak. Als ontwerper heb je echter de expertise om de vraag achter de vraag te ontrafelen. Je luistert naar de actualiteit en context van de klant én doelgroep, en vertaalt dit in kansen en mogelijkheden die je vervolgens verder brengt. Of dit nou een product, een proces, een interventie of een mindset is.

Deze werkwijze noemen we tegenwoordig met een buzzword ‘design thinking’ of ‘ontwerpend denken’. Het unieke van dit proces en mijn achtergrond als Industrial Designer is dat ik niet dé expert in één gebied ben en ook niet dé projectleider. Ik begeef me op het snijvlak tussen deze werelden. Binnen projecten gaat enerzijds mijn ontwerp-hart sneller kloppen als ik bezig kan zijn met de inhoud, maar weet ik ook dat het project begeleiden net zo cruciaal is voor het slagen van innovatie.

Zodra je het ontwerpproces combineert met projectleiding, wordt het een tastbare manier van werken en zorgt dit juist voor verrassende resultaten. Zonder projectleiding waarin je de juiste mensen betrekt en ieders belangen behartigd, zal een innovatie weinig draagvlak hebben. Dit draagvlak is cruciaal om een innovatie te laten slagen. Juist mensen die met de innovatie moeten werken, moeten erachter staan en er eigenaarschap voor voelen.

Door je als projectleider met achtergrond in ontwerp in alle lagen van de organisatie te begeven en deze met elkaar te verbinden, zorg je dat ieders perspectief wordt meegenomen en zorg je zo voor het cruciale draagvlak.

Bij Luckt krijg ik de kans om mij te ontwikkelen in dit specialisme; een projectleider met een ontwerpershart!