Close

Kirsten

Team

“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat we het samen wel kunnen”

  • k.vanspronsen@luckt.nl

Kirsten van Spronsen

Mijn kracht ligt in het opzetten van experimenten en fieldlabs in gezondheid- en zorgtransformatie, hierin heb ik in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan als programmamanager GROZ. Belangrijk voor mij hierin is dat we hierbij starten bij, verbinden met en samenwerking met de eindgebruiker. Oftewel, gewone mensen om wie het uiteindelijk draait in welke rol dan ook: inwoners, ouders, patiënten, Daarnaast voel ik me altijd heel blij van bewegingen waarbij meerdere domeinen samenkomen. Juist de partijen die het niet per definitie met elkaar eens zijn samenbrengen en in actie krijgen, is voor mij de leukste uitdaging.
Ik leerde Luckt kennen doordat ik als programmamanager betrokken was bij GROZzerdam Vitaal in Brainport. Toen al kreeg ik direct veel energie van het bedrijf. Het is een club die dingen echt voor elkaar krijgt. Vanuit mijn vorige werk was ik meer overkoepelend, landelijk, betrokken. Bij Luckt mag ik meer concreet aan de slag in de regio’s. Deze combinatie is voor mij een mooie kans en uitdaging.

Ik zet mijn expertise graag in om complexe samenwerkingen te laten slagen. Om ze verder te krijgen dan een akkoord of een visie. Hierbij deal ik graag met verschillende belangen en perspectieven die bij zo’n samenwerking komen kijken. Vaak zit mijn kracht in het omzetten van gesprekken naar concrete acties zodat de doelen van de samenwerkende partijen ook echt sámen behaald kunnen worden. Via Luckt werk ik mee aan bijvoorbeeld mee aan woon- en zorgcoöperaties waarbij gemeenten, woningbouwcoöperaties, zorginstellingen, zorgverzekeraars en burgercollectieven samenwerken aan nieuwe vormen van wonen en zorg. Met nieuwe verdien- en governancemodellen, waarbij de leef- en systeemwereld echt moeten samenwerken. Dat vereist een totaal andere manier van denken en dat gaat vanzelfsprekend met vallen en opstaan. Ik zie het als een uitdaging om wat onorthodoxe chaos in de orde te scheppen, en vervolgens als onderdeel van het samenwerkingsverband vertrouwen op te bouwen om de benodigde nieuwe stappen te zetten. Waarbij íedereen wat water bij de wijn moet doen, maar we wel verder komen dan een ‘akkoord’, een mooie foto en handtekeningen.

Een weetje over jezelf?
Ik ben een paar jaar lang zelf (de jongste) bestuurder geweest van een buurthuis in zelfbeheer. In het kader van “practice what you preach” wilde ik ook graag eens aan de andere kant van de tafel zitten én bijdragen aan mijn buurt. Hier leerde ik veel over de maatschappelijke waarde van de community van inwoners èn van de enorme kloof tussen de leef- en systeemwereld en hoger- en lager opgeleiden. De urgentie werd bij mij nog groter om de systeemwereld te verleiden maar naar de leefwereld toe te komen. Dát zijn de mensen waarvoor je het doet! Het is dus van onmiskenbaar belang dat je hen en hun leefwereld kent, dat zij jou kennen en dat je met hen sámen-werkt. Sinds dien voel ik me niet meer schuldig over het leukste aspect aan mijn werk: fiets pakken en húp, de wijk in – met mijn oren en ogen open en handen uit de mouwen! Dan verdoe ik namelijk niet mijn tijd, maar ben ik bezig met de essentie van mijn werk.